FITMADE » Blog » Przepisy na wysokobiałkowe śniadanie z jogurtem proteinowym YoPRO

Przepisy na wysokobiałkowe śniadanie z jogurtem proteinowym YoPRO

Pożywne śniadanie to podstawa, by mieć energię na dzień pełen wyzwań. Dzięki jogurtom proteinowym YoPRO wprowadzisz do posiłku porcję białka. Brakuje Ci pomysłów na łatwe w przygotowaniu, smaczne śniadania, które urozmaicą Twoje poranki? Sprawdź nasze wysokobiałkowe propozycje!

Pieczona owsianka tiramisu z jogurtem proteinowym

W tym przepisie wykorzystujemy inspirację klasycznym włoskim deserem o kawowej nucie, by przygotować pożywną i jednocześnie pyszną wersję pieczonej owsianki, która świetnie sprawdzi się nie tylko jako śniadanie, ale również deser. Owsiankę można upiec z wyprzedzeniem (np. poprzedniego wieczoru) i przechowywać w lodówce. Rano wystarczy wtedy dodać warstwę jogurtową i posypać ją kakao – dzięki temu nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni, gdy np. spieszymy się do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżka kakao,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 1/3 szklanki mleka krowiego 2% tłuszczu,
  • 1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + ½ łyżeczki do wysmarowania formy,
  • Na wierzch owsianki: 1,5 kubeczka (240 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku waniliowym, 1/2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Banany obierz ze skórki, umieść w misce i dokładnie rozgnieć widelcem.
  3. Do miski dodaj płatki owsiane, łyżkę kakao, proszek do pieczenia, sól, mleko, kawę oraz łyżkę oleju. Wymieszaj dokładnie.
  4. Pozostałym olejem natłuść małą formę do pieczenia (sprawdzi się dobrze np. keksówka o wymiarach około 20 x 12 cm).
  5. Przełóż owsianą masę do formy i wyrównaj.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  8. Gdy pieczona owsianka wystygnie, przekrój ją na 2 porcje i ułóż na talerzach.
  9. Wyłóż na nie proteinowy YoPRO o smaku waniliowym, tworząc kremową warstwę.
  10. Używając sitka o drobnych oczkach, wierzch oprósz dokładnie niewielką ilością kakao.
Więcej informacji:  Koktajl - Smoothie z mango, bananem i awokado

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 468 kcal / 1959 kJ

Białko: 26,2 g

Tłuszcz: 11,6 g

Węglowodany: 76 g

Proteinowe placuszki jogurtowe o smaku stracciatella z malinami

Poniższy przepis to bajeczne śniadanie dla osób aktywnych: wysokobiałkowe puszyste placuszki z nutą czekolady z jogurtu o smaku stracciatella. Ich smak przełamujemy dzięki lekko kwaśnym świeżym malinom. Jedna porcja tego dania dostarcza ponad 30 g protein.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu (można zastąpić cukrem, a jeśli wolisz mniej słodkie placuszki – całkowicie pominąć),
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2/3 szklanki mleka 2% tłuszczu,
  • 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku straciatella,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do posmarowania patelni,
  • Do podania: 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku straciatella, 1 szklanka świeżych malin.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i sól.
  2. W drugiej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z 1 kubeczkiem jogurtu proteinowego, mlekiem oraz 2 łyżkami oleju.
  3. Połącz zawartość obu misek, mieszając łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia się składników.
  4. Nieprzywierającą patelnię natłuść pozostałą łyżeczką oleju (możesz do tego użyć np. silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego).
  5. Dobrze rozgrzej patelnię korzystając ze średniej mocy palnika.
  6. Partiami nakładaj masę na patelnię, po około 2 łyżki na jeden placuszek. Smaż aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a spód będzie złotobrązowy, po czym przewracaj placuszki na drugą stronę. Smaż jeszcze 1-2 minuty i zdejmij z patelni. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całą masę.
  7. Na dwóch talerzach zrób stosiki z usmażonych placuszków. Polej je drugim jogurtem proteinowym. Na wierzchu rozłóż świeże maliny.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 565 kcal / 2366 kJ

Białko: 31,9 g

Tłuszcz: 19,4 g

Węglowodany: 71,1 g

Nocna owsianka z jogurtem proteinowym, miodowymi morelami i pistacjami

Nocna owsianka to potrawa, która zdobyła dużą popularność, m.in. ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Warto eksperymentować z różnymi wersjami tego śniadania. W poniższym przepisie główną rolę odgrywają jogurt proteinowy o smaku waniliowym, którego łagodny smak łączy się idealnie ze słodko-kwaśnymi morelami i aromatycznym cynamonem.

Więcej informacji:  Idealny młynek do soli i pieprzu. Jak trafić na takie akcesorium?

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
  • 2 kubeczki (320 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku waniliowym,
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku jabłkowego,
  • 3 średniej wielkości morele,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki obranych, niesolonych pistacji.

Przygotowanie:

  1. Wieczór wcześniej przygotuj owsiankę: wymieszaj płatki owsiane z jogurtem proteinowym i mlekiem. Wstaw do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku.
  2. Rano zacznij od przyrządzenia moreli. Przekrój owoce na połówki i usuń pestkę. Na patelnię wlej miód i sok jabłkowy. Podgrzej, mieszając.
  3. Ułóż na patelni połówki moreli, przeciętą stroną na spodzie.
  4. Smaż morele w miodzie przez 3-5 minut, po czym przewróć na drugą stronę i podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec posyp owoce cynamonem.
  5. Przygotowaną wieczorem owsiankę przełóż do 2 miseczek.
  6. Na wierzchu ułóż miodowe morele.
  7. Posiekaj pistacje i posyp nimi wierzch owsianki.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 475 kcal / 1989 kJ

Białko: 29,6 g

Tłuszcz: 10,6 g

Węglowodany: 68,2 g

Czekoladowy pudding ryżowy z proteinowym jogurtem o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych

Czekolada, banan i krem z orzeszków ziemnych stanowią połączenie na miarę pysznego posiłku. Za sprawą poniższego przepisu możesz wykorzystać te smaki przy przygotowaniu sycącego śniadania. 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka płatków ryżowych,
  • 2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (możesz zastąpić np. miodem, syropem z agawy, ksylitolem lub całkowicie pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie potrawy),
  • 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych,
  • 2 kostki (15 g) gorzkiej czekolady 70% kakao, posiekanej,
  • 1 szklanka świeżych owoców jagodowych, np. borówek, truskawek, malin.

Przygotowanie:

  1. Do niedużego garnka wlej mleko i dodaj kakao. Rozmieszaj trzepaczką. Zagotuj.
  2. Dodaj płatki ryżowe i sól.
  3. Gotuj na małej mocy palnika do zgęstnienia (około 3-5 minut).
  4. Wmieszaj syrop klonowy.
  5. Przełóż pudding ryżowy do miseczek.
  6. Na pudding ryżowy wyłóż jogurt proteinowy YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych.
  7. Udekoruj wierzch owocami, płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą.
Więcej informacji:  Zupa krem z dyni z grzankami - Łatwy przepis

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 503 kcal / 2106 kJ

Białko: 25,2 g

Tłuszcz: 12,1 g

Węglowodany: 80,1 g

Publikacja sponsorowana.

Mateusz

Mateusz, trener personalny z pasją do sportów wodnych, przede wszystkim surfingu. Moje zainteresowania nie ograniczają się tylko do fal i deski - to także szeroko pojęty fitness, zdrowy styl życia oraz poszukiwanie harmonii między ciałem a umysłem. Dzielę się wiedzą i doświadczeniem, pisząc angażujące publikacje na portalu Fitmade.pl, gdzie staram się inspirować, motywować i przekazywać wartościowe porady tym, którzy chcą poprawić swoje zdrowie, samopoczucie i osiągać cele sportowe.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Idealny młynek do soli i pieprzu. Jak trafić na takie akcesorium?

10 wysokobiałkowych przepisów na kolację po treningu

Koktajl – Smoothie z mango, bananem i awokado

Zupa krem z dyni z grzankami – Łatwy przepis