FITMADE » Blog » Oto zapiekanka gyros, która zachwyci gości – poznaj nasze kulinarne triki!

Oto zapiekanka gyros, która zachwyci gości – poznaj nasze kulinarne triki!

Macie ochotę poczęstować gości nową, wyrazistą potrawą? Przygotujcie zapiekankę gyros – danie bardzo łatwe w przyrządzeniu, a przy tym niezwykle aromatyczne i smaczne. Jesteśmy pewni, że dzięki dużej ilości świeżych warzyw oraz specjalnie doprawionego mięsa danie zniknie z talerzy błyskawicznie!

Zapiekanka gyros – kwintesencja smaku Grecji

Zapiekanka gyros kryje w sobie to, co najlepsze – świeże, wielobarwne warzywa, dodające pikanterii sery, podsmażone na chrupko kawałki mięsa oraz przyprawy, nadające całej potrawie absolutnie niepowtarzalnego smaku. Wywodzący się z kuchni greckiej gyros przypomina popularny w całej Europie turecki kebab, będący mięsem opiekanym na dużym pionowym grillu. Doprawione specjalną mieszanką kawałki wołowiny, baraniny czy drobiu, gdy tylko się przypieką i nabiorą chrupkości, są ścinane na cienkie plasterki.

Gotowy gyros po dodaniu do sałatki lub chlebka pita należy do jednych z najbardziej znanych i lubianych dań typu fast food. Z takiego mięsa można również przyrządzić fantastyczną zapiekankę, zawierającą również świeże i konserwowe warzywa, aromatyczne sosy, ciągnący się ser oraz grubszy makaron lub biały ryż.

Czytaj więcej: Hybrid Athlete – podstawowa dieta i odżywianie

Zapiekanka gyros – jak zrobić?

Jeśli chcecie zachwycić gości i domowników praktyczną zapiekanką, ale w zupełnie nowej odsłonie, postawcie na wieloskładnikową wersję gyros, łączącą w sobie wyraziste i subtelne smaki słonecznej Grecji. Danie świetnie smakuje, zarówno gdy zostanie przygotowane z makaronem, jak i ryżem w roli głównej. Niezbędnym składnikiem są również charakterystyczne przyprawy, świeże lub konserwowe warzywa oraz zamarynowane wcześniej kawałki mięsa.

  • W średniej wielkości garnku i lekko osolonej wodzie ugotujcie 2 torebki ryżu lub 40 dag makaronu (świderki, większe kolanka) tak, żeby były al dente.
  • Podwójną pierś z kurczaka obierzcie z błonek i pokrójcie na średniej wielkości kostki. Do mięsa dodajcie dwie łyżeczki przyprawy gyros oraz łyżkę oleju, a całość dokładnie wymieszajcie, po czym odstawcie w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
  • Przygotujcie warzywa: czerwoną i zieloną paprykę średniej wielkości pokrójcie w kostkę, 3 ogórki konserwowe w grubsze plastry, niewielką puszkę kukurydzy odsączcie na sitku.
  • Na rozgrzanym oleju obsmażcie mięso z każdej strony, a gdy nabierze złocistego koloru, przełóżcie na papierowy ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Do mięsa dodajcie ugotowany i odcedzony makaron lub ryż i wszystkie warzywa, a całość chwilę smażcie, dokładnie mieszając.
  • W niewielkiej miseczce zmieszajcie po 3 łyżki majonezu i keczupu. Jeżeli lubicie pikantne smaki, możecie dodać trochę mielonej ostrej papryki.
  • Dno większego naczynia żaroodpornego wysmarujcie odrobiną tłuszczu, a na nim wyłóżcie połowę zapiekanki. Po lekkim uklepaniu rozsmarujcie na jej powierzchni połowę sosu majonezowo-keczupowego i obsypcie częścią tartego sera mozzarella (około 20 dag). Czynność powtórzcie po raz drugi, zużywając wszystkie pozostałe składniki zapiekanki.
  • Tak przygotowane danie zapiekajcie w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut. Tuż przed podaniem na stół wierzch zapiekanki posypcie grubo siekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Zobacz więcej: Zupa krem z dyni z grzankami – Łatwy przepis

Danie można zapiekać w jednej dużej formie lub rozłożyć do kilku odpowiednio mniejszych, które podaje się na stół jako pojedyncze porcje. Warto wcześniej podłożyć pod spód specjalne podkładki i uprzedzić gości lub domowników, że brzegi naczyń żaroodpornych są bardzo gorące.

Zapiekanka gyros na różne sposoby

Gotowa zapiekanka gyros najlepiej smakuje, gdy jest gorąca, a ser ma półpłynną konsystencję. To pyszne danie w wersji bez ryżu lub makaronu można podzielić na mniejsze porcje i wkładać do podgrzanego chlebka pita, dodając łyżkę aromatycznego sosu tzatziki.

Można je również przyrządzić w wersji warstwowej, rozkładając w naczyniu żaroodpornym najpierw ryż lub makaron, następnie sos majonezowo-keczupowy, tarty ser, mięso, warzywa, resztę sosu i solidną garść sera. Co jeszcze pasuje do aromatycznej potrawy? Sprawdźcie, jakie składniki zawiera zapiekanka gyros z makaronem na przepisy.pl i zaserwujcie gościom niezapomniany posiłek w prawdziwie greckim stylu. Smacznego!

Artykuł Partnerski

Mateusz

Mateusz, trener personalny z pasją do sportów wodnych, przede wszystkim surfingu. Moje zainteresowania nie ograniczają się tylko do fal i deski - to także szeroko pojęty fitness, zdrowy styl życia oraz poszukiwanie harmonii między ciałem a umysłem. Dzielę się wiedzą i doświadczeniem, pisząc angażujące publikacje na portalu Fitmade.pl, gdzie staram się inspirować, motywować i przekazywać wartościowe porady tym, którzy chcą poprawić swoje zdrowie, samopoczucie i osiągać cele sportowe.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zdrowie zaczyna się w kuchni. Jak jeść żeby zachować zdrowie, witalność i energię?

Czym zastąpić drogie masło? Zdrowe i tańsze zamienniki

Czy aspartam może powodować problemy trawienne?

Ile kosztuje wizyta u dietetyka w 2025 roku?