Pożywne śniadanie to podstawa, by mieć energię na dzień pełen wyzwań. Dzięki jogurtom proteinowym YoPRO wprowadzisz do posiłku porcję białka. Brakuje Ci pomysłów na łatwe w przygotowaniu, smaczne śniadania, które urozmaicą Twoje poranki? Sprawdź nasze wysokobiałkowe propozycje!
Pieczona owsianka tiramisu z jogurtem proteinowym
W tym przepisie wykorzystujemy inspirację klasycznym włoskim deserem o kawowej nucie, by przygotować pożywną i jednocześnie pyszną wersję pieczonej owsianki, która świetnie sprawdzi się nie tylko jako śniadanie, ale również deser. Owsiankę można upiec z wyprzedzeniem (np. poprzedniego wieczoru) i przechowywać w lodówce. Rano wystarczy wtedy dodać warstwę jogurtową i posypać ją kakao – dzięki temu nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni, gdy np. spieszymy się do pracy.
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka kakao,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki mleka krowiego 2% tłuszczu,
- 1/3 szklanki mocnej zaparzonej kawy,
- 1 łyżka oleju rzepakowego + ½ łyżeczki do wysmarowania formy,
- Na wierzch owsianki: 1,5 kubeczka (240 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku waniliowym, 1/2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Banany obierz ze skórki, umieść w misce i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Do miski dodaj płatki owsiane, łyżkę kakao, proszek do pieczenia, sól, mleko, kawę oraz łyżkę oleju. Wymieszaj dokładnie.
- Pozostałym olejem natłuść małą formę do pieczenia (sprawdzi się dobrze np. keksówka o wymiarach około 20 x 12 cm).
- Przełóż owsianą masę do formy i wyrównaj.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
- Gdy pieczona owsianka wystygnie, przekrój ją na 2 porcje i ułóż na talerzach.
- Wyłóż na nie proteinowy YoPRO o smaku waniliowym, tworząc kremową warstwę.
- Używając sitka o drobnych oczkach, wierzch oprósz dokładnie niewielką ilością kakao.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 468 kcal / 1959 kJ
Białko: 26,2 g
Tłuszcz: 11,6 g
Węglowodany: 76 g
Proteinowe placuszki jogurtowe o smaku stracciatella z malinami
Poniższy przepis to bajeczne śniadanie dla osób aktywnych: wysokobiałkowe puszyste placuszki z nutą czekolady z jogurtu o smaku stracciatella. Ich smak przełamujemy dzięki lekko kwaśnym świeżym malinom. Jedna porcja tego dania dostarcza ponad 30 g protein.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu (można zastąpić cukrem, a jeśli wolisz mniej słodkie placuszki – całkowicie pominąć),
- Szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mleka 2% tłuszczu,
- 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku straciatella,
- 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do posmarowania patelni,
- Do podania: 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku straciatella, 1 szklanka świeżych malin.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i sól.
- W drugiej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z 1 kubeczkiem jogurtu proteinowego, mlekiem oraz 2 łyżkami oleju.
- Połącz zawartość obu misek, mieszając łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia się składników.
- Nieprzywierającą patelnię natłuść pozostałą łyżeczką oleju (możesz do tego użyć np. silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego).
- Dobrze rozgrzej patelnię korzystając ze średniej mocy palnika.
- Partiami nakładaj masę na patelnię, po około 2 łyżki na jeden placuszek. Smaż aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a spód będzie złotobrązowy, po czym przewracaj placuszki na drugą stronę. Smaż jeszcze 1-2 minuty i zdejmij z patelni. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz całą masę.
- Na dwóch talerzach zrób stosiki z usmażonych placuszków. Polej je drugim jogurtem proteinowym. Na wierzchu rozłóż świeże maliny.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 565 kcal / 2366 kJ
Białko: 31,9 g
Tłuszcz: 19,4 g
Węglowodany: 71,1 g
Nocna owsianka z jogurtem proteinowym, miodowymi morelami i pistacjami
Nocna owsianka to potrawa, która zdobyła dużą popularność, m.in. ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Warto eksperymentować z różnymi wersjami tego śniadania. W poniższym przepisie główną rolę odgrywają jogurt proteinowy o smaku waniliowym, którego łagodny smak łączy się idealnie ze słodko-kwaśnymi morelami i aromatycznym cynamonem.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka 2% tłuszczu,
- 2 kubeczki (320 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku waniliowym,
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki soku jabłkowego,
- 3 średniej wielkości morele,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki obranych, niesolonych pistacji.
Przygotowanie:
- Wieczór wcześniej przygotuj owsiankę: wymieszaj płatki owsiane z jogurtem proteinowym i mlekiem. Wstaw do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Rano zacznij od przyrządzenia moreli. Przekrój owoce na połówki i usuń pestkę. Na patelnię wlej miód i sok jabłkowy. Podgrzej, mieszając.
- Ułóż na patelni połówki moreli, przeciętą stroną na spodzie.
- Smaż morele w miodzie przez 3-5 minut, po czym przewróć na drugą stronę i podgrzewaj jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec posyp owoce cynamonem.
- Przygotowaną wieczorem owsiankę przełóż do 2 miseczek.
- Na wierzchu ułóż miodowe morele.
- Posiekaj pistacje i posyp nimi wierzch owsianki.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 475 kcal / 1989 kJ
Białko: 29,6 g
Tłuszcz: 10,6 g
Węglowodany: 68,2 g
Czekoladowy pudding ryżowy z proteinowym jogurtem o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych
Czekolada, banan i krem z orzeszków ziemnych stanowią połączenie na miarę pysznego posiłku. Za sprawą poniższego przepisu możesz wykorzystać te smaki przy przygotowaniu sycącego śniadania.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków ryżowych,
- 2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki syropu klonowego (możesz zastąpić np. miodem, syropem z agawy, ksylitolem lub całkowicie pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie potrawy),
- 1 kubeczek (160 g) jogurtu proteinowego YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych,
- 2 kostki (15 g) gorzkiej czekolady 70% kakao, posiekanej,
- 1 szklanka świeżych owoców jagodowych, np. borówek, truskawek, malin.
Przygotowanie:
- Do niedużego garnka wlej mleko i dodaj kakao. Rozmieszaj trzepaczką. Zagotuj.
- Dodaj płatki ryżowe i sól.
- Gotuj na małej mocy palnika do zgęstnienia (około 3-5 minut).
- Wmieszaj syrop klonowy.
- Przełóż pudding ryżowy do miseczek.
- Na pudding ryżowy wyłóż jogurt proteinowy YoPRO o smaku banana i kremu z orzeszków ziemnych.
- Udekoruj wierzch owocami, płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 503 kcal / 2106 kJ
Białko: 25,2 g
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany: 80,1 g
Publikacja sponsorowana.



