Mozzarella High Protein od Lidla to produkt z zawartością na poziomie 35,2 g białka (na 100 g produktu). Czy mozarella mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka? Przeczytajcie nasz tekst – prezentujemy Ci naszą opinię na temat mozarelli.
Mozarella High Protein z Lidla – Smak
Mozarella High Protein to produkt, który wprawdzie smakuje dobrze, aczkolwiek nie ma co liczyć na tak intensywne doznania smakowe jak w przypadku bardziej wykwintnych odpowiedników. W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli Mozarella High Protein z Lidla jest niestety bardziej gumowata.
Rzecz jasna, nie oznacza to, że mozarella ta odstrasza swoim smakiem. Wręcz przeciwnie, ser ten bowiem bardzo dobrze sprawdzi się na przykład jako dodatek pizzy czy składnik zapiekanki. Niestety, jeśli chcesz zjeść ten ser prosto z opakowania, trudno będzie o pyszny smak.
Czytaj więcej: Fitness Race Plan Treningowy – Survival Race, Runmageddon
Mozarella High Protein z Lidla – wysoka zawartość białka to niewątpliwy atut
35,2 g białka na 100 g to taka zawartość, która z pewnością zasługuje na naszą uwagę. Szczególnie w przypadku sportowców (i w ogóle osób aktywnych fizycznie) mozzarella ta może stać się jednym z elementów codziennej diety, choć nie wolno zapominać, że nadmiar białka, nawet jeśli jest to białko w dobrze przyswajalnej formie, może okazać się nieco problematyczny.
Również poziom kaloryczności mozarelli (w przybliżeniu 150 kcal na 100 g sera) jest na takim poziomie, że raczej nie zaleca się spożywać tego sera jeść w dużych ilościach, ponieważ może mieć to pewne konsekwencje z punktu widzenia bilansu energetycznego.
Warto wiedzieć: Ile kalorii ma pizza? Ile kcal ma kawałek pizzy?
Mozzarella High Protein z Lidla. Czy warto kupić ten produkt?
Generalnie, Mozzarella High Protein z Lidla to dobry wybór, aczkolwiek wiele zależy od tego, czego szukasz. Warto zainteresować się tym serem, jeśli zależy Ci na dostarczeniu białka swojemu organizmowi (a przecież białko jest budulcem) w codziennej diecie… oraz jeśli jesteś gotów na to, by przymknąć oko na smak (Mozzarella High Protein, choć nie najgorsza, ustępuje jednak swoim standardowym odpowiednikom), to ser ten jest rozsądnym wyborem.
Pewne znaczenie może mieć również to, że Mozzarella High Protein z Lidla to produkt „wygodny” w użyciu (można go bowiem łatwo wrzucić do torby i zjeść w pracy, szkole czy na uczelni). Przede wszystkim całkiem dobrze sprawdza się ona jako składnik dań (zapiekanka, pizza)… a przy okazji, co również nie jest bez znaczenia, nie rujnuje portfela.
Zobacz również: Pizza WK Dzik dostępna w Żabce
Nie ma co jednak nastawiać się na to, że mozarella ta stanie się perłą w Twojej kulinarnej koronie, ponieważ smak, szczególnie w przypadku sera spożywanego na surowo, pozostawia wiele do życzenia.