FITMADE » Blog » Zupa krem z dyni z grzankami – Łatwy przepis
Krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z grzankami – Łatwy przepis

Wraz z nadejściem jesieni pojawia się sezon na dynię – pyszną i zdrową. Przygotujesz z niej przeróżne potrawy zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Idealną opcją na chłodne dni będzie rozgrzewająca i pożywna zupa krem z dyni. Możesz wzbogacić ją o grzanki z chleba oliwskiego, oliwę z oliwek, białe trufle i prażone pestki dyni. Takie danie usatysfakcjonuje kubki smakowe dorosłych i dzieci.

Aromatyczny krem z dyni z grzankami dla całej rodziny

Jeśli szukasz alternatywy dla zwykłej zupy, przygotuj aromatyczny krem z dyni. W połączeniu z rozmaitymi dodatkami stworzysz danie, które zaspokoi głód i pobudzi Twoje kubki smakowe. Dynia to bardzo wartościowe warzywo, którego nie brakuje na jesień. Potrawy przygotowane z sezonowych darów natury to strzał w dziesiątkę. Obfitują w witaminy, minerały i antyoksydanty, które odżywiają organizm i podnoszą jego odporność.

Zdrowo i smacznie, czyli dyniowa uczta dla każdego

Przygotowanie kremu z dyni jest niezwykle łatwe. Nie musisz mieć żadnych wybitnych zdolności kulinarnych, aby wyszła Ci wyborna potrawa. Wypróbuj poniższy przepis, aby się o tym przekonać osobiście. Zaskocz pozytywnie siebie i domowników.

Nawet niejadki przekonają się do przepysznego kremy dyniowego, jeśli wykonasz go zgodnie ze wskazówkami. Jest to danie, które dobrze wygląda i smakuje, a do tego jest niezwykle zdrowe. Aksamitny krem rozpływa się w ustach, pieści podniebienie. Jest dokładnie tym, czego szukasz, gdy marzy Ci się zjedzenie czegoś wyśmienitego, lekkiego i odżywczego.

Krem z dyni z grzankami przepis

Krem z dyni z grzankami z chleba oliwskiego i oliwą z białej trufli.

Składniki:

  • 1 kg dyni (np. piżmowej lub hokkaido), obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml kremówki lub mleka kokosowego dla wersji wegańskiej
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Na grzanki:

  • 4 kromki chleba oliwskiego dostępnego w sklepach Biedronka
  • 2 łyżki oliwy z białej trufli
  • Szczypta soli

Dodatki:

  • Prażone pestki dyni
  • Jogurt naturalny (lub wegański jogurt na bazie kokosu dla wersji wegańskiej)

Krem z dyni z grzankami krok po kroku:

  1. Przygotowanie dyni:
    • Na średnim ogniu, w dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
    • Dodaj dynię i smaż razem przez około 5 minut.
    • Zalej wszystko bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.

  1. Blendowanie zupy:
    • Użyj blendera ręcznego do zmiksowania zupy na gładki krem. Dodaj kremówkę i mieszaj, dopóki zupa nie osiągnie pożądanej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

  1. Przygotowanie grzanek:
    • Chleb oliwski pokrój klasycznie. Polej chleb oliwą i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia.
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5-10 minut, aż będą złote i chrupiące.
  2. Prażenie pestek dyni:
    • Na suchej patelni, na średnim ogniu, upraż pestki dyni przez około 3-5 minut, aż staną się złociste.
  3. Podawanie:
    • Zupę nalej do misek, posyp prażonymi pestkami dyni i dodaj łyżkę jogurtu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jogurt dodany do zupy nie tylko złagodzi intensywność smaku, ale również doda kremowości.

Krem z dyni z grzankami – Ilość kalorii i Makroelementy

Makroelementy dla całego przepisu na krem z dyni z grzankami z chleba oliwskiego, mleka kokosowego, i jogurtu:

  • Kalorie: około 634 kcal
  • Białko: około 13.2 g
  • Węglowodany: około 33 g
  • Tłuszcze: około 54.4 g

Natasza

Pasjonatka Crossfitu od ponad 8 lat. Ze sportu czerpię ogromną satysfakcję. Udział w tym projekcie to dla mnie czysta przyjemność.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koktajl – Smoothie z mango, bananem i awokado